Slippa städa köket eller plocka ogräs i trädgården

Föräldrar brukar vara krävande när det gäller att ha det snyggt och lite mer organiserat i huset. När dem kommer till en gräns där dem inte orkar städa mer så ber dem barnen att städa. Och det är inget fel att ha det snyggt i huset, men när barnen blir tillfrågade så orkar dem inte med det. Vanlig tonårs filosofi, men ibland så får man bara bita ihop och göra det för att göra andra glada. Tro mig, så fort föräldrarna har frågat dig så går det inte att komma undan städningsämnet. Vad du kan göra för att ex. slippa städa köket, kan du föreslå om du kan städa någon annanstans som passar dig bättre eller att fixa ute i trädgården, som att plocka ogräs. Att plocka ogräs ligger ungefär på samma nivå som att städa, därför kan det accepteras av föräldrarna att göra det istället. Eller så gör du tvärt om du blir tillfrågad om att plocka ogräs.
Kom ihåg när du är i den här situationen: du bor också i huset, därför anser din omgivning dig som en familjemedlem och borde därför hjälpa till. Att ta emot det negativa glädjer din omgivning eftersom att dem slipper göra det. Om du frågar dina föräldrar att få städa så att dem slipper att fråga dig att göra det, så kan du lätt i framtiden fråga dem om dem kan skjutsa dig till stationen eller till en kompis utan att dem tvekar.

För dig som har skilda föräldrar och bor på två ställen: du kan förhandla med föräldrarna att inte städa lika mycket som alla andra för att du inte är i huset lika ofta. Detta beror givetvis på hur stökig du är efter dig, men bor du ex. bara 3-4 dagar i veckan hos en förälder kan du lätt övertala dem att inte gör lika mycket. Att städa ditt rum kommer alltid att vara ett ställe som du måste städa eftersom att det är ditt rum och du har ansvar för den. Så fort det är någon annan som använder ditt rum regelbundet så kan du kräva den personen att också städa ditt rum. Men gå inte in i diskussionen där du står för ”Nej jag tänker inte städa mitt rum för att det är mitt rum och jag bestämmer över den”. Grejen är att andra kan begära att du ska städa ditt rum eftersom att det faktiskt påverkar andra om du inte håller det rent. Smuts och dammråttor kan komma ut från rummet när det är mycket av det. Därför kommer du aldrig att komma ifrån ”städa ditt rum” diskussionen om du inte städar det regelbundet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Följ min blogg med bloglovin
RSS 2.0