Att utveckla sin sociala förmåga

Att ha en bra social förmåga är en väldigt viktig egenskap för oss människor. Den finns med oss när vi studerar, jobbar, söker jobb, tränar, behöver hjälp, på fester etc. Med andra ord: det handlar om att kommunicera på ett bra sätt. Att ha en bra kommunikation med många människor kan öppna många dörrar för framtiden. Det handlar om vilka man umgås med, och lite vad man själv är intresserad av. Vill du satsa på en karriär inom sjukvården: börja med att sommarjobba på något sjukhus inom vilken tjänst som möjligt och sedan prata med dem som jobbar med ditt drömyrke för att kunna gå framåt i karriären. Det handlar om att lägga ner tid på det man är intresserad av, och när du väl har funnit det så spelar din sociala förmåga en jätte viktig roll. Om din omgivning skapar en positiv tanke om dig så vill de gärna spendera mer tid med dig och hjälpa dig om de kan.
Innan du skapar nya kontakter är det väldigt viktigt att du vet hur man skapar den nya kontakten, och sedan underhålla kontakten så du inte förlorar den. Varje kontakt som du har i livet spelar en stor roll och kommer alltid att vara en dörr till åtminstone en positiv sak som kommer påverka ditt liv. Som min farmor brukar säga: ”Att vara social är som att träna. Det är krävande, och det behövs mycket träning för att kunna bemästra det”. Det bästa sättet att träna din sociala förmåga på är att vara social med dina kompisar. Försök att träffa dem så mycket som möjligt och ta alla chanser som finns för att träffa dem. Även fester är väldigt viktiga, och se till att dyka upp på så många som möjligt, och helst variera vilka du festar med. Som sagt ”detta är som träning”, kör du bara samma övning hela tiden så blir du bra på just den övningen, men du utvecklas inte inom sporten. Detta är exakt samma sak, se festen som en övning, variera övning för att du som person ska kunna bli bättre.
Kom också ihåg att du har nära och kära, så du inte glömmer bort dem. Även familjeträff eller en fest till någon släkting kommer före eftersom att dem kommer alltid att finnas på din sida och kommer alltid att försöka hjälpa dig i framtiden. Ibland så kommer familjen i första hand, beroende på hur nära dina kompisar står dig.

När du har fått din hjälp så måste du se att andra kommer fråga dig om hjälp. Även på detta sätt skapar kontakter. Kanske så kommer personen som du har hjälpt, kunna komma högre upp i karriären än dig. På detta sätt kan du fråga personen om han/hon kan hjälpa dig upp. Bara för att du är högre upp för stunden betyder inte att du inte ska hjälpa andra för att du är mer värd. Som grupp är vi starkare och därför hjälps vi åt som ett lag.


Kommentarer
Postat av: PETER

JAG LÄR MIG SÅ OTROLIGT MYCKET AV DIG!

2011-06-29 @ 14:25:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Följ min blogg med bloglovin
RSS 2.0